Araştırmaya Başlarken ve Araştırma Sürecinde

Araştırmaya Başlarken-Literatür araştırması

Literatür araştırmak ve bunun bulgularınızı yazmakla ve araştırmanız için yeni fikirleri etkilemekle nasıl bağlantılı olduğunu anlamak hayati bir beceridir. Aşağıdaki grafik, bu süreçleri ve birbirleriyle nasıl bağlantılı olduklarını anlamanıza yardımcı olabilir.

Birincil Literatür Tarama Araçları

Indeks/Özet/Atıf Veritabanları

Scopus (Kampüs dışı erişim)

Web of Science Önemli Not: Kampüs dışı erişim için ALTERNATİF PROXY uygulamasını kullanın.

Gelişmiş arama teknikleri

Doğru anahtar kelimeleri kullanma

Phrase Searching/Tümce arama

Boole mantığı

Boole mantığı, arama terimlerinizi belirli yollarla bağlamanıza olanak tanır. AND, OR ve NOT Boole operatörleridir.

VE aramanızı daraltır

VEYA aramanızı genişletir

DEĞİL, ilgili terimleri hariç tutarak aramanızı daraltır.

İç içe aramalar
Daha karmaşık Boolean mantık ifadeleri oluşturmak için iç içe aramalar kullanılır.

Örnek arama: {evcil hayvanlar DEĞİL (kediler VEYA köpekler)} VE davranış

Bu ifade, kediler ve köpekler dışındaki tüm evcil hayvanların davranışlarına ilişkin materyal aramak için kullanılacaktır.

Bu tür arama, çoğu kaynakta, genellikle parantez veya ayrı arama kutuları kullanılarak desteklenir.

Örnek arama: Araştırma öğrencilerinin aktarılabilir becerileri

{“aktarılabilir beceriler” DEĞİL (“çalışma becerileri” VEYA “sunu becerileri”)} ve “araştırma öğrencileri”

Bu ifade, çalışma becerilerinden veya sunum becerilerinden bahseden materyal hariç, araştırma öğrencilerinin aktarılabilir becerileri hakkında materyal aramak için kullanılacaktır.

Yakınlık (NEAR, SAME, W3)
Bazı veritabanları, aynı cümle içinde veya birbirinin tanımlı sayıda kelimesi içinde kelimelerin aranmasına izin verir. Bu tür alaka araması, birbirine yakın olan kelimelerin veya kelime öbeklerinin bir şekilde ilişkili olacağı öncülüne dayanır. Yakınlık özellikle tam metin veritabanlarında arama yaparken kullanışlıdır.

Örnek arama: Araştırma öğrencilerinin aktarılabilir becerileri

“aktarılabilir beceriler” AYNI “araştırma öğrencileri” SAME’yi kullanmak, “araştırma öğrencileri” ile aynı cümlede “aktarılabilir beceriler” arayacaktır

“aktarılabilir beceriler” w3 “araştırma öğrencileri” w3 kullanılması, “araştırma öğrencileri”nin 3 kelimesi içinde “aktarılabilir beceriler” arayacaktır

“aktarılabilir beceriler” NEAR “araştırma öğrencileri” NEAR’ı kullanmak, veritabanının “YAKIN” tanımında “araştırma öğrencileri” için “aktarılabilir beceriler” arayacaktır