Konu Rehberi

Kategori: Matematik

Bu rehber, matematik ve ilgili konu alanlarındaki temel bilgi kaynaklarını bir arada sunmak amacıyla hazırlanmıştır.

Kitaplar

Basılı ve Elektronik Kitap Koleksiyonları

Bu başlık altında kütüphanemiz basılı ve elektronik kitap koleksiyonlarında yer alan matematik ve ilgili konulardaki içeriğe ilişkin bilgi paylaşılmaktadır.

Garden of Mathematical Sciences, This item is openly available as part of an Open Artstor collection.

Matematik ve ilgili konulardaki basılı kitapları kütüphanemizin Q-Z raflarında (1. Kat: H. Ayduk Koray Salonu) bulabilirsiniz.

Aradığınız basılı bir kitabın Kütüphanemizde olup olmadığını yazar adı-soyadı, kitap adı, konusu vb. erişim uçlarından Katalog Taraması yaparak öğrenebilirsiniz. Tarama sonrasında karşınıza çıkacak sonuç ekranından kitabın yer numarasına ulaşabilir ve raflarda arayabilirsiniz. Aşağıda örnek bir sonuç ekranında karşınıza çıkacak bilgileri bulabilirsiniz.

Author Ayanlar, Bülent, author
Title Temel ve genel matematik / Bülent Ayanlar
Imprint Ankara : Nobel Yayın, 2021
Copyright 2021
BULUN.YER YER NO STATÜSÜ Barcode
 Mustafa İnan Kütüphanesi  QA37.2 .A93 2021  RAFTA  000247499001

Kütüphane kataloğunda ders kitaplarını taramak için ayrı bir filtreleme seçeneği sunulmaktadır. “MAT” kodu ile yapılan taramanın sonuç ekranına buradan ulaşabilirsiniz. Tarama sonucunda gelen ilk sonuç ekranını aşağıda bulabilirsiniz.

1 MAT 101 1
2 MAT 101E 1
3 MAT 102 1
4 MAT 102E 1
5 MAT 103E 1
6 MAT 104 1
7 MAT 111 1
8 MAT 112 1
9 MAT 141 1
10 MAT 142 1
11 MAT 201 1
12 MAT 201E 1

Kütüphanemizde kullanılan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi‘nde matematik ilgili konulardaki kitapları rafta bulmanıza yardımcı olacak yer numarası bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Kütüphaneden basılı kitap ödünç almak ya da kampüs dışından elektronik kitaplara tam metin erişim sağlamak isterseniz kütüphane üyeliğiniz olması gerekmektedir.

Kütüphaneye gelmeden kütüphane üyeliği ve yararlanma koşulları ile ilgili bilgi sahibi olmanız olası zaman kayıplarının önüne geçecektir. Üyeliği olanlar kütüphane hesaplarına buradan ulaşabilir.

Elektronik Kitap Koleksiyonları

İTÜ Kütüphanesi aracılığıyla erişebileceğiniz matematik ve ilgili konulardaki tam metin elektronik kitap listesine ulaşmak için bu servisi kullanabilirsiniz. Açılan sayfada tam metin olarak erişilen elektronik kitapların listesini ve linklerini görebilmek için ekranın üstündeki yalnızca kitaplar seçeneğini işaretlediğinizden emin olun. Aşağıda bu sayfadan alıntılanan sonuç listesini bulabilirsiniz. Konu başlığına tıkladığınızda sonuç ekranını görüntüleyebilirsiniz.

Matematik
Kampüs dışı erişim

Ders kitaplarının yanı sıra videovaka dosyasıveri görselleri vb. içeriğe tek ara yüzden erişim imkanı sunan McGraw-Hill Access Engineering ( Textbooks) veritabanınından matematik ve ilgili alanlardaki içeriğe erişim sağlayabilirsiniz. Veritabanında “mathematics” konusunda yapılan tarama sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte Matematik rehberinde yer alan veritabanları başlığı altından elektronik kitapların içeriğine dahil olduğu çok disiplinli veritabanlarının listesine de erişebilirsiniz.

Elektronik kaynaklara kampüs dışı erişim bilgisine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Basılı referans kaynakları kütüphane içinde kullanılır.

İncelemeniz için seçtiğimiz tam metin erişim sunan matematik ve ilgili konulardaki elektronik kitaplar

Kampüs dışı erişim

Dergiler

Bu başlık, Kütüphanemiz koleksiyonunda yer alan matematik ve ilgili konulardaki basılı ve elektronik dergileri paylaşmak amacıyla oluşturulmuştur.

Characters Math Question Mathematics Count Board

Basılı Dergiler

Matematik ve ilgili konulardaki basılı dergileri Q-Z Dergi Salonu’nda bulabilirsiniz.

Aradığınız basılı bir derginin Kütüphanemizde olup olmadığını Katalog Taraması yaparak öğrenebilir, tarama sonrasında karşınıza çıkacak sonuç ekranından derginin yer numarasını ulaşabilir ve dergiyi raflarda arayabilirsiniz.

Basılı dergi listesine buradan ulaşabilirsiniz

Kütüphanemizde kullanılan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi‘nde matematik ve ilgili konulardaki dergileri rafta bulmanıza yardımcı olacak yer numarasına ilişkin özet bilgi aşağıda sunulmaktadır. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bilim
QA Matematik. İstatistik. Bilgisayar
QC Fizik
QD Kimya
QK Botanik

Elektronik Dergiler

İTÜ Kütüphanesi aracılığıyla erişebileceğiniz tam metin dergilerin listesine ulaşmak için bu servisi kullanabilirsiniz. Açılan sayfada tam metin olarak erişilen elektronik dergilerin listesini ve linklerini görebilmek için ekranın üstündeki yalnızca dergiler seçeneğini işaretlediğinizden emin olun.

Eğer bir yayıncının tüm dergileri içinde makale taraması yapmak isterseniz, veritabanları linkini izleyerek yayıncının sayfasındaki tarama hizmetini kullanabilirsiniz.

Veritabanlarına kampüs dışı erişim, kampüs dışı proxy servisleri üzerinden gerçekleşmektedir. Bu hizmetten sadece kütüphane üyesi olan aktif (hali hazırda İTÜ’lü) mensuplar yararlanabilir. Öğrenci VPN hizmeti ile akademik veri tabanlarına bağlanılamamaktadır. Bağlantı yolları için Detaylı bilgi

Aşağıda matematik ve alt alanlarındaki tam metin elektronik dergilerin listesine konu başlıkları altından erişim sağlayabilirsiniz.

Matematik
Cebir (108)
Geometri (45)
İncelemeniz için seçtiğimiz tam metin erişim sunan matematik konulu elektronik dergiler

 

 

 

 

Yayınevlerinin Yazar Hizmetleri

Bu başlık altında dünyadaki önde gelen yayınevlerinden bazılarının yazarlarına sundukları hizmetlerin yer aldığı web sayfaları listelenmiştir.

Bilimsel Çalışmalarınızı Yaparken Yararlanabileceğiniz Kütüphane Kaynak & Araçları

İntihal Analiz Araçları
Referans Yönetim Yazılımı
İndeks/Özet Veritabanları (Birincil Literatür Tarama Araçları)

Veritabanları

Bu başlık altında matematik ve ilgili konularda İTÜ Kütüphanesi tarafından kullanıma sunulan ve açık erişim veritabanları bir arada sunulmaktadır.

Veritabanları, öğrencilerin ve araştırmacıların araştırma konularıyla ilgili en iyi dergi makalelerini, referans kaynaklarını ve kitapları bulmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kaynaklara kütüphane satın alma/abonelik anlaşmaları ve açık erişim yoluyla çevrimiçi olarak erişilmektedir.

 

Veritabanlarına kampüs dışı erişim, kampüs dışı proxy servisleri üzerinden gerçekleşmektedir. Bu hizmetten sadece kütüphane üyesi olan aktif (hali hazırda İTÜ’lü) mensuplar yararlanabilir. Öğrenci VPN hizmeti ile akademik veri tabanlarına bağlanılamamaktadır. Bağlantı yolları için Detaylı bilgi

Belirli bir veritabanından aradığınız özel bir içeriğe erişim sağlamak yerine aşağıda arama kutucuğunu göreceğiniz İTÜ Kütüphaneleri keşif aracı TARIYORUM aracılığıyla sahip olunan tüm içerikte de tarama yapabilirsiniz.

Matematik konulu veritabanları

 Euclid Prime Journals(Kampüs dışı erişim)

 

MathSciNet (YENİ)(Kampüs dışı erişim)

 

SIAM Journals Online (Society for Industrial and Applied Mathematics)(Kampüs dışı erişim)

Zentralblatt MATH

Matematik ve ilgili alanlarda içeriğe ulaşabileceğiniz çok disiplinli veritabanları

Linklere gidildiğinde veritabanı ile ilgili açıklamalara ve içerik bilgisinin yer aldığı sayfaya ulaşılmaktadır. Bu sayfadan veritabanına doğrudan erişim mümkündür.

Matematik ve ilgili alanlarda içeriğe ulaşabileceğiniz çok disiplinli indeks/özet veritabanları (Birincil Literatür Tarama Araçları)

Linklere gidildiğinde veritabanı ile ilgili açıklamalara ve içerik bilgisinin yer aldığı sayfaya ulaşılmaktadır. Bu sayfadan veritabanına doğrudan erişim mümkündür.

Matematik ve ilgili alanlarda içeriğe ulaşabileceğiniz açık erişim veritabanları

Linklere gidildiğinde veritabanı ile ilgili açıklamalara ve içerik bilgisinin yer aldığı sayfaya ulaşılmaktadır. Bu sayfadan veritabanına doğrudan erişim mümkündür.

Açık erişim, “Bilimsel literatürün İnternet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, dizinlenebilir, tam metne bağlantı verilebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olması.” Kaynak

Açık Bilim & Açık Erişim Konu Rehberi

Standartlar

Sunumu planlanan hizmet ve ürünlerin daha iyi hale getirilmesi için başvurulan talimatlar dizisi olan standartlar, teknik bilgileri içerir ve kural koyucudur.

Bu başlık altında Kütüphanemiz aracılığı ile içeriklerine erişim sağlayabileceğiniz fizik ve ilgili alanlardaki standartlara yer verilmiştir. Aşağıdaki listede verilen linklerden alanınızla ilgili ulusal ve uluslararası standartlara erişim sağlayabilirsiniz.

British Standards Online (BSOL) – elektronik

BSOL kullanım kılavuzu (İngilizce)

Tezler

Bu başlık altında yurt dışında ve Türkiye’de yapılan tezlere erişim ile ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz. Rehberin sonunda tez çalışmalarınız süresince ve sonrasında sizlere destek olacağını düşündüğümüz yararlı bilgilere de yer verilmiştir.

İTÜ Lisansüstü Tezlerine Erişim

Üniversitede hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin birer nüshası senato kararıyla merkez kütüphanede ve ilgili şube kütüphanesinde bulundurulmaktadır. Ayrıca bütün dünyada üretilen tezlerin elektronik versiyonlarına erişim sağlanır. Bitirme tezleri kapsam dışıdır.

Basılı tezler sadece kütüphane içinde kullanılmaktadır.

İTÜ’de yapılan basılı ve elektronik tezleri toplu taramak için Kütüphane Kataloğunu kullanabilirsiniz.

2013 yılına kadarki Yüksek Lisans Tezleri depoya kaldırılmıştır. Bu tezlere elektronik olarak YÖK Ulusal Tez Merkezi’nden erişilebilir. Elektronik formatta bulunamayan tezler depodan çıkartılacaktır. Tezlerin kullanım prosedürü için bu yolu takip ediniz.

ELEKTRONİK TEZLER

ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) (Uluslararası Tez Veritabanı)

Çoğunluğu doktora tezlerinden oluşan 5 milyona yakın yüksek lisans/doktora tezine tam metin erişim sağlar.  Veritabanı 1.1 milyon teze tam metin erişim sağlamaktadır. Dünyanın en kapsamlı tez koleksiyonudur.

Açık Erişim Elektronik Tezler

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi

Tez Merkezinde bulunan basılı bütün tezleri tarayarak, üye olduktan sonra izinli tezlere tam metin(pdf) olarak erişebilirsiniz.

İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüleri’nde üretilmiş yüksek lisans ve doktora tezlerinin yanı sıra, akademik ve idari personeli, öğrencileri tarafından bilimsel dergilerde yayınlanmış makalelere, araştırma projelerine, konferans metinlerine, raporlar ve ders notlarına erişim sağlar.

Açık arşivde bulunan çalışmalardan yararlanıldığında, kullanan kişinin kaynak göstermesi bilimsel etik açısından gerekli ve zorunludur. Kaynak gösterilmesinde kullanılan çalışmanın adı ve yazarıyla birlikte açık arşivin URL adresi verilecektir.

BASILI TEZLER

İTÜ’de yapılan lisansüstü tez çalışmalarının basılı kopyalarına erişim için öncelikle aradığınız tezin kütüphanemizde bulunup bulunmadığını, tezin yazarı, tezin adı, yer numarasını vb. bilgilerini tarama alanlarından araştırarak bilgi edinebilirsiniz. 2013 yılı sonrası Y. Lisans tezleri ve Doktora tezlerinin tamamı giriş kat raflarda bulunmaktadır. 2013 yılına kadar olan Y. Lisans tezleri ise depoda bulunmaktadır. Bu nedenle bu grupta yer alan tezlerden yararlanabilmek için danışma kütüphanecisinden sağlayacağınız Tez istek Formu’nu doldurmanız gerekmektedir.

Tezinizi Hazırlarken Yararlanabileceğiniz Kütüphane Kaynak & Araçları

İTÜ’ de Ödev, Tez ve Akademisyen Çalışmalarında Kullanılan Lisanslı İntihal/Benzerlik Tespit Programları
Referans Yönetim Yazılımı

 Mendeley Institutional Edition (Reference Manager Software) – Eğitim Videosu

İndeks/Özet Veritabanları (Birincil Literatür Tarama Araçları)

İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün tez yazım ve kılavuz ve şablonlarına Enstitü sayfasındaki belgeler bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Akademik Yazım

İntihal Nedir?

İntihal, başkalarına ait çalışmaların kişinin kendisine aitmiş gibi alıntılanan kaynak/kişi referans gösterilmeden kullanılmasıdır. Merriam Webster Sözlüğü, intihal yapmayı “birinin (bir başkasının fikirlerini veya sözlerini) çalmak ve kendine aitmiş gibi aktarmak” olarak tanımlar.

Başkasının sözlerini, onlara atıf vermeden kopyalamanız intihaldir.

Bir başkasının sözcüklerinde, örneğin eşanlamlı kullanmak gibi yalnızca hafif  değişiklikler yaparsanız, bu da intihaldir.

İntihal Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Plagiarism.org

Ücretsiz intihal tespiti sunan bazı web sitelerinin listesi:

İTÜ’ de Ödev, Tez ve Akademisyen Çalışmalarında Kullanılan Lisanslı İntihal/Benzerlik Tespit Programları

  • Turnitin (yalnızca öğrenci çalışmaları)
  • İntihalNet (öğrenci ve akademisyen çalışmaları)
  • Ithenticate (yalnızca akademisyen çalışmaları)

Akademik Yazım

  • Araştırmacı eğitimi, güvenilir yayınlarda yayın yapmak ve dürüstlüğü teşvik etmek için Think. Check. Submit ‘in ilkelerini kullanın.

Dijital Akademik Kimlikler (ORCID, RESEARCHGATE, GOOGLE SCHOLAR, RESERARCHER ID, SCOPUS ID)

ORCID.org’da bir ORCID iD oluşturun

1. ORCID ana sayfasına gidin.

2. Şimdi kaydolun’u tıklayın!

3. Kayıt formunu doldurun. Bir e-posta adresi girmeniz, bir parola oluşturmanız ve varsayılan görünürlük ayarınızı belirlemeniz istenecektir. Ayrıca herhangi bir bildirimin sıklığını ayarlamanız istenecektir. İşlemi tamamlamak için Kaydol’a tıklayın.

4. ORCID tarafından daha fazla profil bilgisi eklemeniz istenecektir.

ORCID’e ne kadar kişisel bilgi ekleyeceğiniz size bağlıdır – daha fazla bilgi girmeden ORCID iD’nin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Kurumsal bağlantınızla ilgili ayrıntıları girmeniz önerilir (+Personel üyesiyseniz İstihdam Ekle, + Öğrenciyseniz Eğitim Ekle) – bu, ORCID’de sizi arayan diğer araştırmacılara yardımcı olur. İkinci bir e-posta adresi, kurum değiştirirseniz ORCID kaydınıza erişmenize de yardımcı olabilir.

Profesyonel profilinizi tanıtmak için ORCID’i kullanmak isterseniz, araştırma çıktılarınız (İşler) hakkında da bilgi ekleyebilirsiniz. ORCID, Web of Sciences ve Scopus gibi kaynaklardan bilgi almanızı sağlayan bir dizi Link Works aracı sağlar.

ORCID kimliğinizi oluşturduktan sonra, bunu e-posta imzanıza ve diğer profesyonel profil sitelerine ekleyebilirsiniz. ORCID iD’nizi, yayın için çalışma göndermek veya araştırma fonuna başvurmak da dahil olmak üzere araştırma faaliyetlerinizde kullanma şansına sahip olacaksınız.

Yararlı Bilgiler

Bu sayfa, Kütüphanemiz tarafından sunulan basılı/elektronik koleksiyonlardan yararlanmanıza ve  hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgilere hızlıca ulaşmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

İTÜ Kütüphaneleri’nde koleksiyon geliştirme işlemi İTÜ mensuplarının istekleri ve konu uzmanlarının seçimi doğrultusunda yapılmaktadır. Koleksiyonumuzda olmayan bir eserin Kütüphanemize satın alınması için yayın istek formu doldurabilir ya da başka bir kurumda yer aldığını belirlediğiniz bir esere ulaşmak için Kütüphanelerarası ödünç yayın / belge sağlama formları nı kullanabilirsiniz.

  • Kütüphanemiz tarafından sunulan hizmetlerden yararlanmak için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm belgelere ve formlara bu linkten ulaşabilirsiniz.
  • İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün tez yazım ve kılavuz ve şablonlarına Enstitü sayfasındaki belgeler bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Basılı koleksiyonumuzun büyük bir kısmı açık raf düzeninde olup ABD Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (Library of Congress, LC)’ne göre yerleştirilmiştir. Her konunun harf/harflerle ve rakam/rakamlarla ifade edildiği bu sisteme uygun olarak ihtiyacınız olan basılı koleksiyona erişim sağlayabilmeniz için bina içerisinde yönlendirmeler bulunmaktadır. LC Sınıflama Sistemi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

LC Sınıflama Sistemi ana şeması aşağıda verilmiş olup detayları ilgili konu başlığına tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Genel yapıtlar
Felsefe. Psikoloji. Din
Tarihe yardımcı bilimler
CB Uygarlık tarihi
CC Arkeoloji
CT Biyografi
Tarih
DR401-DR741 Türkiye tarihi
DS Asya tarihi
E-F Amerika tarihi
Coğrafya. Antropoloji. Turizm
G155 Turizm
GN Antropoloji
GR Folklor
GV Rekreasyon. Spor
H Sosyal bilimler
HA İstatistikler
 -Tek tek ülkelerin nüfus istatistikleri. Matematiksel İstatistik için bkz. QA
HB Ekonomik teori
HC Ekonomik tarih
HD Toprak kullanımı. Tarım. Sanayi
HE Taşımacılık. Telekomünikasyon
HF Ticaret
HG Finans
HJ Kamu maliyesi
HM Sosyoloji
Siyaset bilimi
JK – JQ Siyaset ve yönetim
JK Türkiye
JX Uluslararası hukuk. Uluslararası ilişkiler
Hukuk
KB-KKZ Tek tek bölge ya da ülkeler
KB Türkiye
Eğitim
LC Eğitim biçimleri
Müzik
Güzel sanatlar
NA Mimarlık
NK Dekoratif sanatlar. Uygulamalı sanatlar. Dekorasyon ve süsleme
Dil ve edebiyat
PE İngiliz dili
PL101-PL285 Türk dili ve edebiyatı
PR İngiliz edebiyatı
PS Amerikan edebiyatı
Bilim
QA Matematik. İstatistik. Bilgisayar
QC Fizik
QD Kimya
QK Botanik
R Tıp
RS Eczacılık. Tıbbi maddeler
Tarım
Teknoloji
TA Mühendislik. İnşaat mühendisliği
TK Elektrik mühendisliği. Elektronik. Nükleer mühendislik
TL Havacılık. Uzay havacılığı
TR Fotoğrafçılık
TX Ev ekonomisi
TX341- Beslenme. Gıda ihtiyacı
TX645- Yemek pişirme
TX901- Konaklama Sanayii. Oteller, lokantalar, vb. Yemek servisi
Askerlik
Denizcilik
Kaynakçalar. Kütüphanecilik
ZA Enformasyon kaynakları

Deneme Erişimleri

Bu başlık altında elektronik kaynak sağlama politikası doğrultusunda Kütüphanemiz tarafından deneme erişimine açılan veritabanlarına ilişkin içerik sunulmaktadır.

İTÜ Kütüphaneleri’nde koleksiyon geliştirme; Üniversitede yapılan eğitim-öğretimi desteklemek, araştırma faaliyetlerine yardımcı olmak, kullanıcıların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmaktadır. Uzmanlarımız tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülen içerik  abonelik, satın alma, bağış ya da değişim yoluyla koleksiyona dahil edilmektedir.

Elektronik kaynak koleksiyonunun geliştirilmesi sürecinde sınırlı süreli kullanıma açılan farklı elektronik kaynaklar “Deneme Erişimleri” başlığı altında yer almaktadır. Deneme erişimi duyuruları hem Kütüphane web sayfasından hem de e-posta aracılığıyla siz değerli araştırmacılarımızla paylaşılmaktadır. Deneme süresi sonrasında elektronik kaynak sağlama politikası doğrultusunda değerlendirmeler yapılmaktadır.

Veritabanı Deneme Erişimleri