Tezler
Bu başlık altında yurt dışında ve Türkiye’de yapılan tezlere erişim ile ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz. Rehberin sonunda tez çalışmalarınız süresince ve sonrasında sizlere destek olacağını düşündüğümüz yararlı bilgilere de yer verilmiştir.
İTÜ Lisansüstü Tezlerine Erişim
Üniversitede hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin birer nüshası senato kararıyla merkez kütüphanede ve ilgili şube kütüphanesinde bulundurulmaktadır. Ayrıca bütün dünyada üretilen tezlerin elektronik versiyonlarına erişim sağlanır. Bitirme tezleri kapsam dışıdır.
Basılı tezler sadece kütüphane içinde kullanılmaktadır.
İTÜ’de yapılan basılı ve elektronik tezleri toplu taramak için Kütüphane Kataloğunu kullanabilirsiniz.
2013 yılına kadarki Yüksek Lisans Tezleri depoya kaldırılmıştır. Bu tezlere elektronik olarak YÖK Ulusal Tez Merkezi’nden erişilebilir. Elektronik formatta bulunamayan tezler depodan çıkartılacaktır. Tezlerin kullanım prosedürü için bu yolu takip ediniz.
ELEKTRONİK TEZLER
ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) (Uluslararası Tez Veritabanı)
Çoğunluğu doktora tezlerinden oluşan 5 milyona yakın yüksek lisans/doktora tezine tam metin erişim sağlar. Veritabanı 1.1 milyon teze tam metin erişim sağlamaktadır. Dünyanın en kapsamlı tez koleksiyonudur.
- Kampüs dışı erişim bağlantısı
- Kullanım Kılavuzu
Açık Erişim Elektronik Tezler
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi
Tez Merkezinde bulunan basılı bütün tezleri tarayarak, üye olduktan sonra izinli tezlere tam metin(pdf) olarak erişebilirsiniz.
İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüleri’nde üretilmiş yüksek lisans ve doktora tezlerinin yanı sıra, akademik ve idari personeli, öğrencileri tarafından bilimsel dergilerde yayınlanmış makalelere, araştırma projelerine, konferans metinlerine, raporlar ve ders notlarına erişim sağlar.
Açık arşivde bulunan çalışmalardan yararlanıldığında, kullanan kişinin kaynak göstermesi bilimsel etik açısından gerekli ve zorunludur. Kaynak gösterilmesinde kullanılan çalışmanın adı ve yazarıyla birlikte açık arşivin URL adresi verilecektir.
BASILI TEZLER
İTÜ’de yapılan lisansüstü tez çalışmalarının basılı kopyalarına erişim için öncelikle aradığınız tezin kütüphanemizde bulunup bulunmadığını, tezin yazarı, tezin adı, yer numarasını vb. bilgilerini tarama alanlarından araştırarak bilgi edinebilirsiniz. 2013 yılı sonrası Y. Lisans tezleri ve Doktora tezlerinin tamamı giriş kat raflarda bulunmaktadır. 2013 yılına kadar olan Y. Lisans tezleri ise depoda bulunmaktadır. Bu nedenle bu grupta yer alan tezlerden yararlanabilmek için danışma kütüphanecisinden sağlayacağınız Tez istek Formu’nu doldurmanız gerekmektedir.
Tezinizi Hazırlarken Yararlanabileceğiniz Kütüphane Kaynak & Araçları
İTÜ’ de Ödev, Tez ve Akademisyen Çalışmalarında Kullanılan Lisanslı İntihal/Benzerlik Tespit Programları
- Turnitin (yalnızca öğrenci çalışmaları)
- İntihalNet (öğrenci ve akademisyen çalışmaları)
- Ithenticate (yalnızca akademisyen çalışmaları) – Eğitim videosu
Referans Yönetim Yazılımı
Mendeley Institutional Edition (Reference Manager Software) – Eğitim Videosu
İndeks/Özet Veritabanları (Birincil Literatür Tarama Araçları)
- Conference Proceedings Citation Index- Science (CPCI-S) –1990-present
- Scopus (Elsevier index/abstract database)
- Web of Science
İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün tez yazım ve kılavuz ve şablonlarına Enstitü sayfasındaki belgeler bağlantısından ulaşabilirsiniz.